Ismételten egy könyvajánló, a bűvészet területén kívülről. A mai felhozatal egy Magyarországról elszármazott pszichológus gyöngyszeme: a Flow. Nézzük mit ír a könyvajánló:

A Flow a tökéletes élmény pszichológiájának eredeti, legátfogóbb kifejtése. Csíkszentmihályi Mihály, a pozitív pszichológia vezető gondolkodója, forradalmi művével saját kiteljesedésük lehetőségeit tudatosan vagy ösztönösen kutató milliók életére volt hatással. Elismert pszichológusok, üzletemberek, művészek, politikusok és sportolók, továbbá a lélek működésével és rejtélyeivel rendszeresen foglalkozó szülők, pedagógusok, orvosok és kreatív szakemberek sokasága merített ihletet a könyvből. A boldogság keresése és a kizökkent sorsok helyreállítása utáni vágy az emberi lélek mélyéről ered, az ideális életről való elmélkedés egyidős a filozófiai gondolkodással. A Flow elméletének ritka erénye, hogy komoly kutatómunka alapozta meg, ugyanakkor leírása, illetve rendre beigazolódó következtetései a pszichológiában járatlanok számára is érthetőek és sokszor a rendkívüli felismerés erejével hatnak. A Flow most Az elme kerekei sorozatban, az 1997-es kiadáshoz képest lényegében változatlan szöveggel jelenik meg.

Miért lehet érdekes bűvészek számára ez a könyv? Két válasz is lehetséges. Az egyik a trükkök, rutinok, műsorok létrehozásának a folyamata. A flow ugyanis egy olyan állapot, amely kifejezetten kedvez a kreativitás számára. Ha belegondol, kedves olvasó, minden bizonnyal önnel is előfordult már olyan, hogy valamibe belefogott és nem is vette észre milyen gyorsan pörög az óra. A tevékenység végével viszont olyan fáradtság szakadt önre, mintha egy hetet megállás nélkül dolgozott volna. Ebben az esetben sikerült átélnie a flow nevű állapotot. 

A másik válasz már inkább a kollektív flow-ra vonatkozik. Hasonlóképpen az előzőekben leírt élményekhez, előadás közben is képesek lehetünk átélni ezt az élményt. Ha sikerül ebbe bevonni a közönséget is, akkor garantáltan sikereket érünk el.

A Flowról részletesebben maga a fogalom atyja beszél a TED-en:  

A bejegyzés trackback címe:

https://buvesz-szemfenyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr792250339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása