Darwin törvényei III.

2010.10.13. 09:40

Tovább folytatom a kalandozást  Darwin Ortiz könyvének világába. Ezúttal egy olyan témakört boncolgatok, amelyről korábban itt volt már egy idézet. Ez pedig nem más, mint az időzítés, illetve az időn alapuló félrevezetés. Nézzük a két törvényt: 

 

7. Ha félre tudod vezetni őket, hogy mikor történik a hatás, garantálható, hogy nem jönnek rá hogyan is történt az.

A törvény megfogalmazása magáért beszél. A figyelem elterelésnek, vagy inkább a figyelem irányításának egyik kulcspontjáról van szó. Az adott hatás tervezésénél mindig figyelembe kell venni, hogy hol van a figyelem fókuszpontja. Ha ezt kellő elővigyázatossággal tesszük, akkor ezen a fókuszponton kívül szinte bármit csinálhatunk. Ellenben, ha nem tudjuk megfelelően kezelni az adott helyzetet, és a kezünket árgus szemekkel figyelik, akkor szinte semmit sem fogunk tudni véghezvinni. 

9. Egy rosszul időzített mozdulat rosszabb, mint tíz mozdulat a megfelelő időpontban.

Egy bűvésznek sem jó, ha folyamatosan feszült figyelem alatt tartják a kezét. Annak ellenére, hogy sokan gyönyörűen viszik véghez az egyes fogásokat, még ez sem lehet elégséges a nézők gyanújának kiszűrésére. Bármilyen szép is lehet az adott fogás, a nézők nagy része rájön arra, hogy mit is csináltunk, hacsak nem alkalmazzuk a megfelelő időbeli elterelési technikákat is. "Nézd meg a kártyát a kezedben." - ez az egyik mondat, amely az egyik legerősebb, ekkor ugyanis a figyelem fókuszpontjába a néző, illetve az ő keze, és a kártya kerül. A bűvész ilyenkor megszabadul a figyelem nyomása alól. Végrehajtja az adott fogást, és utána, amikor ismét rá irányul a figyelem, bemutatja a következő hatást. 

Ellenkező esetben, ha először csinálja a fogást, utána tereli el a figyelmet, a nézőközönség már közel sem fog olyan feszült figyelemmel a nézőre, illetve a kezében lévő kártyára, hanem a figyelmével a gyanús mozdulatokat végrehajtó bűvészt fogja figyelni, lehetetlenné téve, hogy ő végrehajtsa a hatás által megkívánt mozdulatokat. 

Végül egy videó, amelyik nagyon szépen illusztrálja a megfelelő időzítést egy hatásban: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://buvesz-szemfenyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr852367395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása