A kártyacsalókról sokfélét hall az ember. Van, aki tegnap kezdte, van, aki évek fáradtságos munkájával sajátította el a tudását. Van, aki titokban szeretne maradni, és van, aki telekürtöli a fél internetes világot azzal, hogy mennyire veszélyesen él. Kinek melyik út tetszik, döntse el saját maga.

Van ez a fura figura az interneten. Eddig titokban tartott földalatti tehetség. Flourishel, csal, varázsol. Éhezteti magát vagy éppen nem alszik. Felmerült bennem a kérdés: vajon miért is csinálja mindezt? A válasz egyszerű, már több bűvész is végigjárta ezt az utat, és a nevüket épp ezért nem felejtjük el soha. 

A közelmúltban az alábbi videó látott napvilágot:

Első reakcióm a videóra a következő volt: "Ez mekkora egy #&@!. Hogy lehet, hogy valaki több, mint tíz (!!) éve csal és kiadjon egy ilyen amatőr videót a kezei közül?" A profi csalók videóin edződve meglehetősen gyengének éreztem ezt a videót első látásra. Mégis mit csinál ez a figura? Aztán megnéztem a videót még egyszer. Utána még egyszer és még egyszer. Mégis mit csinál ez a fickó? 

Meg kell különböztetni csalókat és csalókat. Minden csaló a megélhetésért csal. A csaló olyan valaki, aki becsap, és már ott sincs. Igyekszik a lehető leginkább kerülni a feltűnést és a lehető legtermészetesebben viselkedni. A lehető leginkább igyekszik leplezni képességeit, melyekkel végrehajtja az adott manővert. 

A csaló viszont olyan valaki, aki épp ellenkezőleg csinálja a dolgokat. Azért csal, hogy feltűnést keltsen, olyan tulajdonságok birtokosának tünteti fel magát, amelyekkel valójában nem rendelkezik. Leginkább azt igyekszik leplezni, hogy az adott manőver végrehajtásához szükséges tulajdonságokkal nem rendelkezik.

És, hogy melyik csoportba tartozik Daniel Madison? Ezt mindenki döntse el maga. 

A bejegyzés trackback címe:

https://buvesz-szemfenyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr772415211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyertyán Balázs 2010.11.03. 17:12:15

Továbbra sem érzem jogosnak megkülönböztetni a csalót a csalótól. Főleg Madison esetében nincs ennek relevanciája.

Henry Gondorff 2010.11.04. 15:57:15

Én úgy gondolom viszont, hogy érdemes. A fenti videó nem erősít meg abban, hogy Madisonnak tizenéves gyakorlata lenne a kártyacsalás területén. (Érdemes összehasonlítani Martin Nash-sel illetve a Shade sztárjaival)
Madison továbbá előadóként sem jó, ahogy láthatjuk ezt a Dangerous DVD-n is.
Viszont iszonyat kreatívan gondolkozik a bűvészetről, és nagyon jó ötletei vannak. Ahhoz viszont, hogy ezeket el tudja adni, valamilyen történetet kell maga mögé tenni. Én pedig ezt a történetet igyekeztem kritizálni. (mondjuk a fácséra kitett megvágott arcú kép meglehetősen érdekes, főleg, hogy a vágás már sehol nem látható a mostani fotóin.... persze lehet, hogy később még előtűnik)

Szabbby 2010.11.07. 19:21:43

őm... szerintem a csalóba tartozik :D

MagicIsDead · http://theforgottenart.com/ 2010.11.30. 14:48:41

Sztem ez a videó pont arról szól hogy megsinálja az X fogást és nem véletlenül látszik ki a dolog picit, de ugyanakkor nincs az a laikus aki ennyi alapján megcsinálja utána sőt szakmaiak nagy része sem.
süti beállítások módosítása