Szürrealizmus I.

2010.08.07. 10:58

 

Miért kell ilyet írni egy bűvészetről szóló blogba? Miért nem lehet rendes bejegyzéseket írni, amik trükkökről szólnak? Mégis, mit keresek ezen az oldalon? - Joggal teheti fel magának ezeket a kérdéseket kedves olvasó, és igyekszem, ha ebben a posztban nem is, de a későbbiekben mindenképpen megválaszolni e kérdéseket.
  

Mi, mint bűvészek szeretnénk meghaladni a hétköznapi élet lehetőségeit. Olyan dolgokat igyekszünk bevonni előadó-művészetünkbe, amelyek, ha tetszik, meghaladják a hétköznapiságot. Képesek lehetünk arra, hogy egy citromot vegyünk elő cipőnkből, hogy később abból vegyük ki a néző választott kártyájának valamely szeletét. Képesek lehetünk továbbá széttépett papírpénzt újra egésszé varázsolni, vagy a dobozban brutálisan kettéfűrészelt nőt ismét épségben összerakni. Mi ez, ha nem a realitás meghaladása?

A francia "surréalisme" jelentése "realizmus felettiség".

Nézzük, hogy az interneten barangolva milyen definíciókkal találkozhatunk:

Szürrealizmus:

Az álom nélkülözhetetlen a valóság megragadásához. Legmagasabb rendű alkotói módszer a képzelet és képzelőerő. Új módszerek: automatikus írás: álmok, szabad asszociációk spontán, a tudat kontrolljának kizárásával történő rögzítése.

A képi ábrázolás tekintetében a szürrealizmus nem egységes stílus; laza esztétikai elvei naturalisztikusan megjelenített, ám látomásosan abszurd tematikájú műveket éppúgy megengednek mint nonfiguratív kompozíciókat.

http://www.sze.hu/muvtori/belso/stilusok/modern/modern35.htm

------

[...] A lélek mélységeinek feltárásában és a formák merész átalakításában még az expresszionizmusnál is messzebb ment el a szürrealizmus.[...] A szürrealizmus ugyanis tudat alatti sejtelmek kifejezésére törekvő művészeti irányzat. Az ilyen szobrokban ne tárgyi hasonlóságot keressünk, hanem asszociációkat sugalló hatásokat.

http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kda/0/5321/izmusok.htm

Szürrealizmus

A szürrealizmus Franciaországban, az 1920-as években született. Fő teoretikusának, Bretonnak a szavaival, az volt a célja, hogy “feloldja az álom és a valóság között korábban feltételezett ellentmondást”. A megszokott kerékvágásból kizökkentő, illogikus jeleneteket festettek fotografikus pontossággal, furcsa teremtményeket alkottak mindennapi tárgyak gyűjteményeiből, valamint új festészeti technikákat találtak ki, amelyek hagyták, hogy a tudattalan kibontakozzon. A figuratív szürrealista képek egy elidegenedett világot ábrázolnak, amelynek képzetei az álomszerű nyugalomtól a lidércnyomásig váltakoznak.

 

A továbbiakban bizonyos szürrealista művészekkel vagy műalkotásokkal részletesen is igyekszem foglalkozni. Úgy gondolom, hogy egy bűvésznek szüksége van arra is, hogy ne csak a bűvészet világából, hanem egyéb művészeti irányzatokból merítsen erőt, és töltse újra magát és eszköztárát. A szürrealizmus erre kifejezetten alkalmasnak látszik, hiszen olyan dolgokra igyekszik rádöbbenteni a hétköznap emberét, amelyekkel maga sincs tisztában, annak ellenére, hogy nap, mint nap találkozik velük.

[folyt. köv.]

A bejegyzés trackback címe:

https://buvesz-szemfenyveszto.blog.hu/api/trackback/id/tr622205176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása